Tryggt

Day 5 
Klockan är 15.30, jag har inte klivit upp ännu. 
Hela natten hade jag fruktansvärt ont i magen och kunde inte somna förren ja tänkte att ja alldeles strax skulle gå ut på balkongen o se soluppgången ... 
zzzz
 
 
Har fortsatt min trygghetsnarkomani med att äta bananer och lyssna på världshistoriens tråkigaste radioprogram, vaken. Tog den där varmduschen igår o kände mig pigg nog för att gå ner på byn. Hittade en restaurang som inte bara hade indisk meny, curry är det absolut sista jag skulle få i mig. O jag vart nästan tårögd när ja kunde läsa "Swedish hasselback potato" 🙏🙏 
Dock vet jag inte riktig vem som lurat i indierna att först fritera potatisen i form av pommes o sen lägga dem i en ugnsform med ost ovanpå... men de va gott hur som helst o stället var så himla fint precis vid floden.
 
 
 
 
Vattenfyllda plastpåsar som ... dekoration...?  😶
 
 
 
 
 
Sen vart jag sådär akuttrött igen, jättemärkligt tillstånd. Det är inte bara att jag akut blir himla trött, utan hela kroppen verkligen varnar för att jag kommer svimma om jag inte lägger mig ner o sover en stund. Hallå det finns noll energi kvar här, lägg dig ner o sov kvinna. 
 
Så det där med o ta mig tillbaka till livet hände ju inte trots varmduschen igår. Men imorrn får de fan va nog. Snart tänker jag äta pizza, se film, sova, o imorrn ska den här kroppen upp o hoppa banne mig. De blir solhälsningar tills magen ber om nåd o skriker att den ger sig
Jag ger mig, jag ger mig, snälla inte en till solhälsning, jag gör vad som helst 
 
 
Det var inga monsterparasiter som attackerat Daniel förresten. Det var ett gäng helt vanliga främmande bakterier som hälsat på bara, o de gör ju lite ont när de ska stöka runt o göra sig hemmastadda. Speciellt i en mansmage... Då gör det såklart speciellt ont 😜😂
 
 
På tal om trygghetsnarkomani så träffade jag den känsligaste svensken som rest utanför landsgränsen i Goa. Är mäkta imponerad att hon faktiskt tagit sig iväg med tanke på hur rädd hon var för allt. 
En månad spenderade hon på samma ashram som mig det var inte många gånger hon tog sig utanför staketet då hon inte ville "riskera någonting". Å de är ju inge konstigt med att vara kvar inne på Ashramet om man är värsta yogatoken t.ex. men lite konstigt är de ju o bara vara inne på rummet o streama serier på netflix o prata om hur fantastiskt skönt de ska bli o komma hem, träffa familjen och få äta svenska bakelser igen... 😐 ingen meditation, ingen yoga ... 😐
Jag tjatade på henne varje dag att hon skulle ge sig ut på en liten joggingtur på stranden men hon hittade på så många ursäkter att jag tillslut gav upp. En löpartur i soluppgången på en världsvacker strand kan inte lämna någon oberörd tänkte jag. 
Men helt plötsligt så hade hon snörat på sig joggingskorna en morgon o gett sig iväg. Tillbaka hem kom hon dock muttrandes med jag-visste-det-attityden ... så djävla typiskt så hade hon blivit biten av en hund. Fuck. Helvetes djävla skit. Det var inget allvarligt bett men det var tillräckligt för att hon övertygande tyckte de va bäst att återgå till att streama serier inne på rummet för o inte riskera nåt
 
 
ja. Man ska ju såklart inte vara dumdristig men de är väl lite som man säger att det som inte dödar det härdar. 
Såklart sköljer jag frukten jag köper, jag tvättar händerna, jag köper inte mat som legat framme i solen ... jag undviker onödiga risker. Men nya bakteriekulturer kommer hur försiktig man än är orsaka magsjuka, fast imorgon när det här är över så kommer jag ha värsta superskyddet 😊

Lev efter din dosha

Jag är fortfarande sängliggande, igår gick jag inte upp på hela dagen annat än för att gå på toa. Så om någon undrar hur rishikesh är så kan jag inte riktigt ge någon bredare recension.
Det är mörkt och kallt när solen gått ner men när jag dragit upp gardinerna på dagen har jag njutit av otroligt vacker bergsmiljö. Internet är långsamt och vattenmelonen kostar dubbelt så mycket som i Goa. Det är allt jag vet om Rishikesh. 
 
 
Hade tänkt att ge mig vidare imorgon men får nog tänka om där... Rishikesh är yogans huvudstad och tajmat nog så drar även internationella yogafestivalen igång 1mars. 
Jag har slagit på varmvattenberedaren så ska ta mig en dusch och därifrån ta mig tillbaka till livet. 
 
 
Kan skriva lite om Ayureveda medan jag väntar på att vattnet ska bli varmt.
I Delhi hade vi förresten ett hotell med varmvattendusch, men jag fattade inte hur man fick igång vare sig duschen eller varmvattnet så jag tog en kall "bucketshower" i vanlig ordning. 10 min senare hör jag vatten komma ifrån duschkranen o efter ytterligare 10min öppnas dörren o jag känner den där varma luftfuktigheten från en varmdusch sprida sig i hela rummet, djävla Daniel 😄😜 
Svårt o inte bli gravt avundsjuk med tanke på att det då var över en månad sedan jag duschat varmt 😄
 
 
Daniel är förresten i Dehradun på sjukhuset. Romantiskt nog hade han köpt mina favoritfrukter o skulle ta hand om mig när jag var sjuk. Det knackade på dörren o när jag öppnade så mer eller mindre kastade Daniel en vattenmelon i min famn o sprang därifrån, jag ropade efter honom vart han skulle o från trappen hörde jag bara att han svarade "downstairs".
På vägen hem från affären hade han gripits av akuta magsmärtor och av förståeliga skäl ville han hellre använda toaletten nere vid lobbyn än den inne i rummet ... ja sen låg vi i fosterställning båda 2 ist ...
Indien, Indien, Indien. 🙌
Dock verkar han inte drabbats av någon vanlig släng av turistdiarre eller magsjuka på grund av den nya bakteriekulturen här uppe i norr, så han for iväg till sjukhuset inatt. fick iaf ett mess imorse att han mådde bättre
 
 
Ja, Ayureveda skulle ja skriva om. Jag var på en heldags workshop i ämnet i Auroville o tänkte dela med mig av lite därifrån. Allting i Ayurveda handlar om att studera naturen utifrån de 5 elementen och skapa förståelse för hur allt hänger ihop och påverkas av varandra. 
Som jag skrivit tidigare så har vi olika egenskaper efter vilken dosha som är representerad i vår personlighet:
Vata = Space + Air
Pita = Fire + Water
Kapha = Water + Earth
 
I princip alla har 2st doshas representerade i sin personlighet med en som är övervägande, man är t.ex vata/pita och har då en blandning av de båda med mest vata. 
 
 
Nedan ser ni en bild från en av föreläsningarna med olika egenskaper som representerar de olika doshas i följande ordning vata/pita/kapha. Första raden som exempel:
Kroppstypen för vata är smal - elementet är luft som är lätt
pita average, elemtet är fire och har hög metabolism
kapha överviktig, elemtet är Earth som är tungt.  
 
 
 
Mitt dosha är enbart Pita som jag skrivit tidigare, jag styrs övervägande av eld och när jag kollar på egenskaperna på bilden stämmer det verkligen.
Physical, jag har muskulösulös kroppstyp, svettas mycket, hungrig jämt, så törstig att jag ibland fått för mig att jag haft diabetes. Jag är vig, blond och blåögd. 
Psychological. Jag är "aggressiv" i mitt tänkande, jag vet vad jag vill och ser en tydlig väg dit. Jag håller samma spår och har ett skarpt minne. Jag jagar för det jag vill ha. 
 
 
Utifrån sin dosha kan man välja att äta viss typ av mat, utöva olika fysisk aktivitet, sova olika mycket etc etc. Jag tex som domineras av fire ska undvika för mkt kryddstark mat, koffein, fett, mejeriprodukter tex. Helt tydligt så kan min mage inte hantera fett och jag mår otroligt mycket bättre med vegansk kost. Jag blir överaktiv av kaffe, vilket jag förvisso gillar innan en löparrunda men är det nåt jag jobbar på så är det att "lugna ner mig"... 
Så för mig är det t.ex en dålig idé att faktiskt dricka kaffe eftersom jag blir för hyper av det o jag har tillräckligt med överskottsenergi ändå 🙌, medan för en kapha person är det bra med kaffe eftersom de behöver aktivera sig.
 
 
Men det finns en generell dygnsrytm som vi alla bör följa oavsett dosha och det är naturens rytm. 
Dygnet är indelat i block som också är representerade av dessa dosha-kvaliteer. Tänk på att denna cirkel är ritad efter South indian time, så det blir ju lite annorlunda hemma i Sverige. Det varierar ju även där eftersom vi har årstider på ett annat sätt. Men utgå från soluppgång o nedgång för o sätta klockslag.
Naturen vaknar och rörelse påbörjas innan soluppgången, ibland är det helt galet hur mycket fåglarna kan låta innan solen gått upp. Det är också då som vi är ämmade till att stiga upp. Vata är starkt förknippat med fysisk aktivitet så börja dagen med yoga innan frukost. 
 
 
 
Efter soluppgången är Kapha tid = Earth = storing/growing. Detta innebär att det tar längre tid för kroppen att bryta ner det du äter under den här tiden, så ät alltså frukost nära soluppgången o undvik frukost runt 10tiden som lätt oorsakar svullen mage .. för en kapha person är det bäst att hoppa frukosten helt o hållet. 
Kaphatiden är väldigt bra för studier/inlärning. 
 
 
Runt lunch tar Pita över som alltså är fire, här är matsmältningen som högst och dagens största mål inmundigas således med fördel här. Här är också "elden" hög i ditt mentala jag, vilket jag tolkar som en bra tid på dygnet för kreativitet.
 
 
På eftermiddagen innan solnedgången går vi in i en vata tid igen och för dem som inte gillar att träna på morgonen kanske hellre tränar här. Hur som helst är det en bra tid för att vårda sina relationer. Riktiga yogis äter ju inte nåt mer under dagen efter lunch, men våra liv ser ju liksom lite annorlunda ut. Har man arbetat hela dagen så behövs helt klart en middag, men något lättare än lunchen och inte försent. 
 
 
Att äta efter solnedgången i kaphablocket är igen inte så bra eftersom ämnesomsättningen ligger på lågvarv då. Sedan behöver kroppen sova under efterföljande pitablock. Stannar vi uppe under den här tiden så tar vi energin till att vara vakna, som ju skulle gått åt till att processera maten vi ätit. Det är också under de här timmarna som levern har sin chans att arbeta medan vi sover. Vi behöver dessutom den mentala energin för att processera dagens tankar, lärdomar etc så låt kroppen vila på natten 😴😴
 
 
Nä nu tror jag allt att jag har varmvatten till en härlig dusch o min aptit har underbart nog stigit, det känns bra att äntligen känna hunger igen. Ett gott tecken! 
Jag får skriva mer om Ayurvedalivsstil senare 
 
Taggar: Ayurveda, Dosha;

Incredible India

Vissa saker vill man ju blogga/instagramma/FB-uppdatera direkt för att få bekräftelse.
Varje gång jag vart ute o sprungit vill jag lägga ut det på instagram, även fast jag i perioder springer exakt varje dag. Men de gör mig liksom så glad o springa så ja vill dela med mig av det till hela världen... 😀🙌
men jag anar att många skulle tycka att jag är en överdrivet positiv jubelidiot som kutar runt alldeles för mycket så jag håller mig för o inte skapa provokation 😝😝
 
 
Men en annan sak man måste få ur sig är när man e sjuk. 
Ett inlägg helt bara för att få lite hjärtan i kommentarsfältet eller ett par likes på facebook ❤🙏
 
 
Vaknade imorse o mådde svinkonstigt. Yr. Trodde jag var vrålhungrig. Satte mig o mediterade o fick svettningar o ännumer yrsel. Behöll ögonen slutna o klädde av mig, herregud hur kan ja va såhär hungrig??
Efter timmen gjorde jag världens största grötfrukost med frukt o nötter. Men inte vart jag nå mätt inte... 😐
 
 
Skulle på en gruppsittning vipassana med lunch efter kl 12. Så klädde på mig o va precis påväg ut, så vart jag helt akuttrött. Som när man blir akutkissnödig o måste springa till toaletten så var jag på riktigt tvungen o skynda mig allt ja kunde till sängen o somnade på 2 sekunder.
 
 
Vaknade o väntade ... nu mådde jag riktigt illa o jag förstod att det bara var en tidsfråga innan kränkningarna skulle sätta igång
Väntade ... o tillslut. Hurra va kul! Hej matförgiftning va roligt att du hälsar på igen 🙌😑 Indien ❤ 😂
 
 
Kroppen har vart stekande het som en kupevärmare samtidigt som jag frusit. Märklig känsla o frysa men kunna värma sig själv genom o placera händerna vart som helst.
Feberöm i hela kroppen o lite extra krydda på det extrem träningsvärk. 
Var på en Ashtanga klass igår kväll där vi enbart gjorde de stående positionerna o höll varenda en i 10andetag - en evighet. 
 
 
Har tyvärr inte energi nog för fotosession på en likblek kräksara i färgglada nya sockor från Nepal. Så bjuder på en bild från Auroville på Daniel o hans frukostdate
 
 
 

Allt detta skrev jag igår, men hann aldrig klicka på publicera innan kränkningarna satte igång igen. Phew, det har minst sagt vart en lång natt. Vart riktigt orolig ett tag att jag faktiskt åkt på salmonella igen 😨😨
Men nu har jag äntligen slutat spy o har fått i mig endel o äta. 
Köpte bananer, när ja tänker på de köpte jag bananer sist jag var sjuk också. Ja gillar ju inte ens banan. Men de är nog nåt tryggt svenskt med o äta bananer så de känns bra o köpa de när man e ynklig 😜
 
 
Aja jag verkar iaf vara frisk igen nu, men kan gärna ta ett hjärta eller 2 i kommentarsfältet ändå 😘🙏😊
Puss